top of page
QC-logo-2022.png
Search

A Távoli Asztal


2020-ban a koronavírus sok felhasználóval ismertette meg a Távoli Asztal fogalmát. A Home Office egy új kihívás elé állított sok céget, KKV-t; meg kellett oldalni a felhasználók otthoni munkavégzését. A hardveres kihívásokon kívül, a szoftvereken is fejleszteni kellett a vállakozásoknak, hogy a munkatársak minden olyan feladatot el tudjanak látni otthon, amit az irodában. Itt jött a képbe a Távoli Asztal (Remote Desktop, röviden: RDP - a Microsoft szolgáltatása), ami a mai napig a legnépszerűbb egy operációs rendszer távoli grafikai megjelenítésében. Ennek oka természetesen, hogy Magyarországon is a legtöbb esetben Windows rendszert használnak a számítógépeken.


Az RDP egyébként 1998 óta van jelen a Windows-okban, általánossá a Windows XP-ben vált. Azóta minden Windows operációs rendszer része, jelenleg a 10.0-ás verziónál jár.




Mivel a világon továbbra is a Windows a legnépszerűbb rendszer, az "ablakos" gépek vannak a legtöbb támadásnak kitéve. Kifejezetten igaz ez a Távoli Asztalra szolgáltatásra, amely mára nagy mértékben támadhatóvá vált. Ennek érdekében a rendszergazdáknak fokozottan ügyelniük kell, hogy a távolról menedzselhető gépek ne jelentsenek veszélyt az egész hálózatra.


Na, de mire is jó a Távoli Asztal??


Tegyük fel, hogy Önnek egy könyvelő irodája van. Általában a könyvelőknél meglehetősen eklektikus a szoftverhasználat; több feladatra, több programot is használhatnak (könyvvitel, bér, házipénztár, ÁNYK, stb.). A közös munkavégzés szempontjából célszerű minden programoknál arra törekedni, hogy egy adatbázisban dolgozzunk. Ennek általában az a feltétele, hogy egy szerver gépen fusson az adatbázis, és a munkatársak pedig a saját gépükről érik el az adatokat. Ennek a szisztémának sok hátránya lehet: lassabb szerver elérés, újratelepítéskor a programokat időigényes újra beállítani, új kolléga érkezésekor körülményes lehet a váltás.


A Távoli Asztal szolgáltatás használatával azonban lényegesen leegyszerűsíthetjük a rendszert; minden szoftvert, minden adatbázist csakis a szerverre telepítünk fel, a kliens gépeken pedig csak egy Távoli Asztal kliensprogram futna (ez amúgy a Windows része, de elérhető Linux-ra és Mac-re egyaránt). A kollégák elindítják a Távoli Asztalt és bejelentkeznek a szerverre. Ott elrendezhetik ikonjaikat, beállíthatják a hátteret, nyomtatót választhatnak stb.. Így minden beállítás, felhasználói információ, dokumentum, excel tábla és minden szoftver a szerveren található, ezzel pedig elértük, hogy bárhonnan, bármilyen számítógépről, laptopról, tabletről jelentkezünk be, mindig ugyanazt a munkafelületet látjuk, ugyanazokkal a programokkal tudunk dolgozni.


Home Office esetén egy VPN kapcsolattal könnyedén be tudunk csatlakozni az irodai hálózatra, így otthoni gépünkről is elérjük a szervert Távoli Asztalon keresztül.


Hangsúlyoznánk azonban, hogy ennek a rendszernek a megvalósítása nem kevés anyagi vonzattal jár; erős szervergépre van szükség, illetve Windows Server licencre, valamint a Távoli Asztal szolgáltatás is licencelést igényel szerver oldalon. A szervert klimatizált helyiségben, szünetmentes tápegységekkel megtámogatva kell elhelyezni, és persze, a villanyért is fizetni kell.


Ezeket a költségeket át tudjuk vállalni Öntől VPS megoldásainkkal, amelyekkel egy másik bejegyzésben foglalkozunk.





62 views

Recent Posts

See All
bottom of page